Ondanks dat de druk op de woningmarkt iets afneemt, blijven de huizenprijzen in 2022 stijgenOndanks dat de druk op de woningmarkt iets afneemt, blijven de huizenprijzen in 2022 stijgen
26 apr. 2022·
Leestijd:

Waar kopers al een tijdje hopen op een daling in de huizenprijzen, ziet dat er eerst niet naar uit voor 2022. Ondanks een kleine daling in de huizenprijzen in vergelijking met het laatste kwartaal van 2021, is dit een trend die voorlopig nog niet zal doorzetten. In het eerste kwartaal van 2022 zijn de gemiddelde huizenprijzen weer flink gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Wel verschilt de grootte van de stijging ten opzichte van vorig jaar sterk per regio. Gemiddeld zijn de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar gestegen met 13,7%*. Hoe zien de voorspellingen eruit voor de rest van het jaar? Wij doken erin, lees er meer over in deze blog.

*BRON: NVM

Invloeden vanuit de wereld zorgen voor nog meer onzekerheid

Een inflatie die sinds 1945 niet zo hoog is geweest, de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de sancties van Europa tegen Rusland zorgen voor nog meer onzekerheid op de financiële markt. Onzekerheid op de financiële markt heeft veel invloed op de woningmarkt. Mensen durven in onzekere tijden geen grote, ingrijpende aankopen zoals een huis te doen. Daarnaast stijgen ook de hypotheekrentes, waardoor mensen minder geld kunnen lenen voor een hypotheek.

Te vroeg om conclusies te trekken

Al deze invloeden zorgen er in theorie voor dat de vraag naar huizen afneemt. Mensen durven grote aankopen, zoals het kopen van een huis momenteel niet aan. Dat de vraag afneemt, resulteert erin dat de druk in de woningmarkt afneemt en dat huizenprijzen dalen. In ieder geval als je ze vergelijkt met het laatste kwartaal van 2021. Of dit een blijvende daling in de huizenprijzen is, is nog maar de vraag. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is het nog te vroeg om conclusies te trekken over of de meest recente ontwikkelingen in bijvoorbeeld Oekraïne invloed hebben op de stijgende hypotheekrentes en energiekosten.

BRON: https://vastgoedactueel.nl/nvm...;

Licht briesje op de oververhitte woningmarkt

Toch neemt de druk op de woningmarkt iets af, de afgelopen drie kwartalen bleven de huizenprijzen stijgen met zo’n 20%. Daar zitten we het eerste kwartaal van 2022 toch ongeveer een kwart onder, met 13,7%*. Toch hoeven de consumenten nog niet te rekenen op structureel dalende huizenprijzen, alleen de groei zal iets afzwakken. Dit betekent dat de prijzen zullen blijven stijgen, maar niet zo hard als dat ze de afgelopen tijd stegen.

*BRON: NVM

Prijsontwikkelingen verschillen erg per regio

Toch verschilt het in Nederland erg per regio hoe de prijzen zich ontwikkelen. Het ene gebied heeft een veel grotere stijging dan de ander. Flevoland steekt er met kop en schouders bovenuit. Vergeleken met dezelfde periode in 2021 zijn de prijzen hier met meer dan 23% gestegen. Zeeland, Limburg, het zuiden van Friesland, Noord-Drenthe en delen van Zuid-Holland en Noord-Holland zijn in verhouding het minst aan het stijgen. Zij zitten in vergelijking met een jaar eerder op een stijging van onder de 14%. Klik op deze link om de prijsontwikkelingen in jouw gebied te zien: https://www.nvm.nl/wonen/marktinformatie/

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

H en S Makelaardij
Beeksestraat 42 B
4841 GC Prinsenbeek

Back to top